توربوشارژ دیزل

توربوشارژر دیزل ژنراتور

از لحاظ ساختاری ، توربوشارژر موتور دیزل ژنراتور از یک چرخ کمپرسور و چرخ توربین گاز اگزوز تشکیل شده است که توسط یک شفت جامد با یکدیگر کوپل شده اند و به منظور افزایش فشار هوای مصرفی یک موتور دیزل احتراق داخلی مورد استفاده قرار می گیرند.

توربین گاز اگزوز، انرژی را از گاز اگزوز دریافت کرده و از آن برای راندن ( درایو کردن ) کمپرسور استفاده می کند واینگونه بر اصطحکاک غلبه می کند.

. این بخش سبب ورود هوا به سیلندرهای دیزل ژنراتور شده و از مزایای وجود آن در دیزل ژنراتور خارج کردن دود های حاصل از فعالیت موتور دیزل به خارج از دستگاه است. همانطور که می دانید اگر دود های حاصل از موتور به خارج از آن هدایت نشوند کارایی و بازده موتور کاهش می یابد در نتیجه وجود توربو شارژر در دیزل ژنراتور سبب بیشتر شدن بازدهی توان موتور دیزل می شود. وقتی دودهای حاصل از کارکرد موتور به خارج از دیزل ژنراتور هدایت می شوند هوای بیشتر وارد سیلندرهای دیزل ژنراتور می شود و همین حالت سبب افزایش بازده و کارایی دستگاه خواهد شد. از جمله دلایلی که ممکن است سبب مختل شدن عملکرد توربوشارژر شود در قسمت بعدی توضیح داده شده اند که به بررسی آن ها می پردازیم.

توربو شارژر دیزل ژنراتور

ساختار توربوشارژر

استاتور مرکزی


سیستم یاتاقان یا سیستم تکیه گاه وظیفه ساپورت کردن شفت مشترک کمپرسور توربین را که محل قرارگیری آن ، در استاتور مرکزی ، بین کمپرسور و توربین است، بر عهده دارد.
منظور از مجموعه چرخ شفت یا swa ، شفتی با چرخ های توربین و کمپرسوری است که به آن وصل شده است.

استاتور مرکزی معمولا از چدن خاکستری قالب گیری می شود ) ریخته گری می شود( اما در برخی از کاربری ها می توان از آلومینیوم نیز استفاده کرد. وظیفه آب بندی کردن) seal ( جمع آوری روغنی است که از میان کمپرسور وتوربین عبور می کند.
توربوشارژر های کاربری هایی که در آن ها دمای گاز اگزوز بالاست مانند موتورهای احتراق جرقه ای، می توانند مسیرهای خنک کاری را در استاتور مرکزی با یکدیگر ترکیب کنند.( به یکدیگر اتصال دهند).
با مشاهده یک توربوشارژر گاز اگزوز مربوط به یک موتور گازوییلی می توان چرخ کمپرسور و چرخ توربین را دید. سیستم بلبرینگ شامل یک تکیه گاه فشار یا محرک و دو بلبرینگ یاتاقان گرد کاملا شناور است.

ساختار توربوشارژر


بلبرینگ ها


سیستم بلبرینگ توربوشارژر در طراحی ساده به نظر می رسد اما نقشی کلیدی در کاربری های بحرانی ایفا می کند. تعدادی از با اهمیت ترین موضوعات در سیستم بلبرینگ عبارتند از :

۱-کنترل حرکت محوری و شعاعی شفت و چرخ ها و مینیمم کردن
۲- تلفات اصطحکاک در سیستم بلبرینگ.
سیستم های بلبرینگ به دلیل تاثیری که بر توربوشارژرها و بازده سوخت موتورها دارند ، بسیار قابل توجه هستند به جز تعدادی از توربوشارژرهای بزرگ که برای موتورهای سرعت پایین استفاده می شوند ، محل قرار گرفتن بلبرینگ هایی که شفت را ساپورت می کنند، معمولا بین چرخ ها و در یک مکان معلق است.
طراحی روتور به صورت انعطاف پذیر تضمین می کند که توربوشارژر ابتدا در بالای آن کار می کند و در مرحله دوم ممکن است در سرعت های بحرانی کار کند و بنابراین می تواند به شرایط روتور را دینامیک سازد. شرایط دینامیک روتور عبارتند
از لرزش های سنکرون و گردابی (چرخشی) آب بندها در دو انتهای بلبرینگ های ثابت قرار دارند که یک مشکل طراحی بزرگ را به دلایل زیر به وجود آورده اند :
۱ -پایین نگه داشتن تلفات اصطحکاک
۲ -حرکات نسبتا بزرگ شفت به دلیل فضای آزاد بلبرینگ ها و گرادیان ( میزان شیب )فشار مخالف
این قطعات با هدف مکش هوا به داخل و خارج کردن گاز از استاتور به کار می روند. فشارها در سیستم های ورودی و خروجی بزرگتر از استاتور مرکزی توربوشارژر است که معمولا در فشار میل لنگ موتور قرار دارد. آن ها در ابتدا به منظور آب بندی استاتور مرکزی (نگه داشتن )زمانی که فشار درون استاتور کمتر از سیستم های ورودی و خروجی گاز
است طراحی شده اند. آن ها به عنوان وسیله اصلی برای جلوگیری از ریخته شدن روغن استاتور مرکزی به سیستم های ورودی و خروجی هوا طراحی نشده اند و متفاوت با نوع soft lip موجود در تجهیزات چرخشی که در سرعت ها و دماهای خیلی پایین کار می کنند هستند.
نوع حلقه پیستون آن یا پیستون گرد آن از انواعی است که معمولا بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد که دارای یک حلقه فلزی شبیه به حلقه پیستون است و زمانی که شفت می چرخد ثابت می ایستد. نوع Labyrinth-type آن نیز گاهی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا آب بندهای شفت توربوشارژر از شارش روغن جلوگیری نمی کنند البته در صورتی که اختلاف فشار معکوس شود به طوری که فشار در استاتور مرکزی بزرگتر از سیستم های ورودی و خروجی هوا باشد

نکات در زمینه نگهداری و سرویس توربوشارژ موتور دیزل ژنراتور:

سطح روغن توربوشارژر باید همواره مناسب باشد تا زمانی که موتور در حالت زیربار مورد استفاده قرار می گیرد یا در فصول خنک سال فرآیند انتقال روغن به سیستم مختل نشود.

همچنین هیچ گونه آلودگی نباید وارد سیستم شود زیرا سبب خرابی قطعات داخلی توربوشارژر می شود.

ایجاد شدن دوده یا رسوب در روغن نیز می تواند سبب ایجاد اختلال در عملکرد توربوشارژر شود که برای جلوگیری از این مشکل دوره های زمانی مناسبی برای تعویض روغن در نظر گرفته شود و از روغن های بی کیفیت نیز استفاده نشود.

عمده دلایل بروز ایراد در توربوشارژر موتور دیزل ژنراتور:

خرابی و آلودگی در روغن

  • آلودگی به صورت ذرات کوچک و ریز: این آلودگی در روغن و با چشم قابل دید وتشخیص نبوده ولی همین نوع آلودگی می تواند باعث صیقلی شدن سطوح یاتاقان و ساییدگی لبه های یاتاقان شفت توربوشارژر دیزل ژنراتور و نهایتا لق شدن شفت توربو شارژر دیزل ژنراتور در جای خود می شود.
  • آلودگی به صورت قطعات بزرگ: این آلودگی درشت و معلق بر روی روغن سبب اسیب دیدن یاتاقان و شفت توربو شارژر موتور دیزل می شود.

در این گونه اشکالات در روغن می توان با استفاده از تعویض و استفاده فیلتر روغن مناسب(هر ۱۵۰ ساعت کارکرد دیزل ژنراتور) و تعویض به موقع روغن هر سه ماه یک بار و یا هر ۲۰۰ ساعت یک بار از آسیب دیدن توربو شارژر دیزل ژنراتور جلوگیری نمود.

مشکلات در سیستم روغن کاری توربوشارژر:

  • این مشکل به خاطر وجود ذرات خارجی در مسیر ورود روغن به توربو شارژر دیزل ژنراتور و یا خرابی پمپ روغن ، درگیری سوپاپ فشار شکن و یا ترک و یا شکستگی لوله مکش روغن و… می باشد.
  • عدم امکان تخلیه روغن در توربوشارژر که به این صورت است که لوله روغن ارتباطی توربو شارژر به کارتل روغن محدود یا بسته شده و یا نشتی در کاسه نمد توربو و یا کمپرسور توربوشارژر موجب این اختلالات شود.در بیشتر اوقات تا خوردن شلنگ تخلیه روغن توربو َشارژر دیزل ژنراتور سبب عدم روانکاری این قسمت می شود.
  • استارت دیزل بدون روغن در مدت کمی در حد چند ثانیه سبب اختلال در توربو شارژر دیزل ژنراتور می شود.
  • تغییر ترکیب شیمیای سوخت با روغن موتور دیزل ژنراتور

در این گونه موارد و برای رفع مشکلات باید موارد ذیل بازدید شود:

۱- بازدید شلنگ یا لوله ارتباطی تخلیه روغن توربوشارژر و باز بودن مسیر

۲- تعویض به موقع روغن موتور در صورت مخلوط شدن روغن با سوخت و یا تغییر شیمیای در روغن موتور

۳- مشاهده فیلتر روغن و در صورت نیاز باید تعویض گردد.

۴- استارت اولیه بعد از تعویض فیلتر در حالت بسته بودن مسیر سوخت پمپ انژکتور. که برای خارج کردن پمپ انژکتور سوکت برق مربوط به آن را خارج کرده شیر دستی خفه کن روی انژکتور را اعمال می کنیم.

مشکل در ورودی هوا و خروجی دود:

خرابی و کثیف بودن فیلتر: در صورت تعویض نکردن عدم به موقع فیلتر هوا ، شار منفی در ورودی کمپرسور توربوشارژر ایجاد شده که سبب کاهش قدرت و توان موتور شده و علاوه بر آن باعث مکش روغن از کاسه نمد توربو شارژر موتور دیزل ژنراتور و نشتی در فیلتر هوا و داخل منیفیلد می شود.

شل و محکم نبودن مواردی همچون (شلنگ های هوا ، شل بودن پیچ منیفلد هوا و دود ، شل بودن اتصالات شلنگ هوا )

کیپ و مسدود بودن خروجی دود:با محدود شدن خرو جی دود سبب ازدیاد فشار اگزوز و در نتیجه حرارت و گرمای توربوشارژر دیزل ژنراتور به طور غیر عادی افزایش و سبب صدمه جدی و خرابی توربوشارژر شود.

ورود گرد و خاک به داخل فیلتر هوا و نامناسب بودن و استفاده از رابط فیلتر به تور بوشارژر

ورود آب باران و غیر به داخل اگزوز و توربوشارژر و اشیاء خارجی

پیشگیری:

  • تعویض به به موقع فیلتر هوا(هر ۴۰۰ساعت کارکرد طبق ساعت کارکرد درج شده بر روی برد کنترلی نصب شده بر روی تابلو) و استفاده از فیلتر مناسب و با کیفیت
  • بازدید از مسیر هوا و دود و اطمینان از شل نبودن اتصالات
  • استفاده از دمپر در خروجی اگزوز دیزل ژنراتور جهت جلوگیری از ورود آب باران و اشیای خارجی

جهت تعمیر توربوشارژر دیزل زنراتور و یا خرید توربوشارژر بر اساس مدل موتور دیزل و اطلاع از قیمت آن با کارشناس شرکت و با شماره ۲۴ساعته ذیل تماس حاصل فرمایید.

۰۹۱۲۰۳۴۱۴۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *