ساختار موتور دیزل

کمپرس موتور دیزل- کمپرس دیزل ژنراتور

از جمله عواملی که می تواند سبب کاهش حرارت کافی برای احتراق موتور دیزل شود کمپرس پایین موتور دیزل است. در این حالت موتور به سختی روشن می شود. مراحلی را که برای تست فشرده سازی دیزل استفاده می کنیم عبارتند از :

در مرحله اول باید از کامل بودن شارژ باتری و سالم بودن استارت موتور خود اطمینان حاصل کنیم

باید پیچ های سرسیلندر را بررسی کنیم و از سفت بودن آنها و گشتاور مناسب مطمئن شویم.

برای افزایش دادن دمای خنک کننده باید دمای موتور را افزایش دهیم که این افزایش دما معمولا حدود ۷۵ تا ۸۵ درجه سانتی گراد است.

ساختار موتور دیزل

در مرحله بعدی باید لوله ها و خطوط انژکتور را باز کنیم. برای جلوگیری از تزریق سوخت باید سلنوئید پمپ گازوییل را قطع کنیم. حال باید انژکتور یک را باز کرده و برای اینکه هوا و گاز خارج شوند میل لنگ را بچرخانیم.

محل نصب آداپتور اندازه گیری فشار بر روی سوراخ انژکتور است. سپس ابزار اندازه گیری کمپرسور را باید وصل کنیم.

میل لنگ موتور دیزل باید به میزان ۳ تا ۴ ثانیه چرخانده شود . حال میزان فشرده سازی را پس از نگهداری ۲۰۰ تا ۳۰۰ دور بر دقیقه یا rpm بنویسید.

توجه کنید که سه مرحله قبلی را باید برای خانه های دیگر سیلندر هم انجام دهید.

فشرده سازی موتور دیزل تقریبا بین ۲۷۵ تا ۴۰۰ psi است که به طراحی و نسبت فشرده سازی موتور دیزل مربوط است و باید به ان نکته توجه کنیم که سطح فشرده سازی نباید بیش از ۱۰ تا ۱۵ درصد تغییر کند.

در مدت زمان برسی کردن فشرده سازی موتور برای اینکه تغییرات بین سیلندر را مشاهده کنیم باید دقت کنیم. اگر مشاهده کردیم که دو سیلندر دارای مقادیر فشار عادی هستند و دو سیلندر دیگر فشار کمی دارند در این حالت راندمان موتور کاهش و عملکرد آن دچار مشکل می شود.

اگر دو سیلندر در موتور دیزل که به اصطلاح دیوار به دیوار هم هستند کمپرس زیادی داشته باشند احتمالا واشرهای این دو سیلندر ضربه خورده اند یا اینکه دچار خرابی شده اند. اگر فشار هر چند خانه اول پایین و کم کم فشار خانه های دیگر سیلندر افزایش یافته باشد تا وقتی به سطخح نرمال برسد نشان دهنده قفل شدن یک سوپاپ است.

سیستم انژکتور دیزل

یکی از متداول ترین خطاها و عیوبی که در یک موتور دیزل رخ می دهد این است که سوخت کافی برای موتور تامین نمی شود. این مشکل ناشی از ترک خوردگی یا خم شدن لوله های تامین سوخت دیزل است یا اینکه ممکن است مخزن سوخت خالی باشد.

بیشترین مشکلی که در زمینه سوخت رسانی موتور دیزل وجود دارد فشار پایین سوخت است. این مشکل به دو دلیل زیر رخ می دهد:

تامین ضعیف سوخت از منبع سوخت

ایجاد شدن نقص در انژکتور و ریل سوخت

برای رفع این مشکلات باید به روش های زیر عمل کنیم.

پمپ سه گوش و مسیر سوخت رسانی را از منبع به پمپ سه گوش بررسی کنیم. توجه کنید که فسشار بین تانک سوخت و پمپ پر فشار باید بین ۲ تا ۵ بار باشد. مسیر لوله ها به تانک و همچنین مسیر تانک سوخت به پمپ سه گوش را نیز بررسی کنید. می بایست پمپ سوخت را نیز باز کرده و بررسی کنید که قدرت مکش کافی داشته باشد.

پمپ سه گوش

فشار مورد نیاز پمپ پر فشار به ریل سوخت و انژکتور ها در حالت نرمال و ایده آل باید ۳۰۰ بار باشد اما زمانی که موتور روشن می شود و در حالت زیر بار قرار می گیرد از ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ بار تغییر می کند.

زمانی که موتور دیزل روشن می شود و شروع به کار می کند این فشار باید ثابت و بدون تغییر نگه داشته شود.

همچنین باید توجه داشت که آلوده بودن سوخت دیزل سبب بروز مشکل در پمپ سوخت دیزل شده و سبب فرسوده شدن قطعات داخلی پمپ سوخت موتور دیزل و انژکتور و ایجاد خرابی در موتور می شود. اگر از سالم بودن سوخت اطمینان دارید باید سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور را تمیز کرده و به صورت دوره ای فیلتر سوخت را تعویض نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *