انواع تعمیرات دیزل ژنراتور
به ترکیبی از موتور دیزل ژنراتور، ژنراتور و انواع متعلقات فرعی از قبیل شاسی، تانک سوخت ، اطاقک پوشاننده جهت محافظت و کاهش صدا، سیستمهای کنترل و حفاظت، قطعکنندههای اضطراری مدار، سیستم پیش گرم کن روغن و آب موتور ، هیتر های ضد رطوبت ، سیستم استارت اتومات و غیره که به منظور تولید برق استفاده میشود، موتور دیزل ژنراتور میگویند. برای انجام تعمیرات دیزل ژنراتورها ابتدا باید بدانیم چه نوع تعمیراتی برای انواع مختلف این موتورها مناسب است. تعمیرات دیزل ژنراتور به دو بخش مکانیکی و الکتریکی تقسیم می شود. در نتیجه به منظور انجام تعمیرات باید نوع تعمیر دیزل ژنراتور تعیین شود. تعمیر مکانیکی دیزل ژنراتور شامل تعمیرات موتور ، تعمیر کوپله و تعمیر شاسی دیزل ژنراتور میباشد. تعمیر الکتریکی شامل سیم کشی دیزل ژنراتور ، تعمیر ژنراتور و تعمیر تابلو برق می باشد.

تعمیرات اورهال دیزل ژنراتور:
حال می خواهیم به تعریف اورهال دیزل ژنراتور بپردازیم. در کاتالوگ موتورها نوعی تعمیر به نام اورهال overhaul آمده است که در آن پیشنهاد شده کدام اجزای موتور تعویض و یا چک شوند. این تعمیر نسبت به ساعت کاری دیزل ژنراتور مشخص می گردد . مثلا در کاتالوگ یک نوع موتور در مورد سرویس و نگهداری آمده است که در هر ۱۰۰ ساعت کارکرد موتور چه پارامترهایی باید چک شوند (مانند کنترل نشتی سوخت و روغن و آب و جنتها و تسمه فن و ولتاژ باتری و…) و در هر ۲۰۰ ساعت روغن موتور و فیلتر روغن تعویض گردند و در ۱۵۰۰۰ساعت اورهال اولیه و در ۳۰۰۰۰ ساعت اورهال کامل یا تعمیرات اساسی دیزل ژنراتور انجام گیرد و ….
یک نمونه از دیاگرام تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور برگرفته از کاتالوگ دیزل پرکنز سری ۴۰۰۰ در زیر آمده است:

در مواردی موتور دیزل ژنراتور به تعمیرات مکانیکی نیاز دارد که دیزل ژنراتور به مشکل مکانیکی بر بخورد مانند: تعمیر صدای بد دیزل ژنراتور ، تعمیر دود زیاد خاکستری یا سفید دیزل ژنراتور ، تعمیر بخار زیاد روغن دیزل ژنراتور ، تعمیر سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور ، از قبیل تعمیر پمپ انژکتور ، تعمیر سوزنها و مسیر سوخت رسانی دیزل ژنراتور ، تعمیر یاتاقان دیزل ژنراتور ، تعمیر میل لنگ دیزل ژنراتور ، تعمیر سرسیلندر دیزل ژنراتور ، تعمیر میل بادامکی دیزل ژنراتور ، تعمیر سنسورهای دیزل ژنراتور ، تعمیر پمپ روغن دیزل ژنراتور ، تعمیر واتر پمپ دیزل ژنراتور ، تعمیر رادیاتور دیزل ژنراتور ، تعویض فیلترهای دیزل ژنراتور ، تعمیر واشر سر سیلندر و سیلندر دیزل ژنراتور ، تعمیر سوپاپ های دیزل ژنراتور ، تعمیر ترموستات دیزل ژنراتور ، تعویض گسکت و واشرهای دیزل ژنراتور ، تعمیر یاتاقان دیزل ژنراتور ، تعمیر شافت دیزل ژنراتور ، تعمیر بوش سرسیلندر دیزل ژنراتور ، تعمیر ضربه گیر دیزل ژنراتور ، تعمیر خاموشی دیزل ژنراتور ، تعمیر روشن نشدن دیزل ژنراتور ، تعمیر گرمکن و سیستم گرمایش دیزل ژنراتور ، تعمیر سیستم سرمایش دیزل ژنراتور ، تعمیر شاسی و ضربه گیرهای دیزل ژنراتور ، تعمیر کوپله دیزل ژنراتور ، تعمیر سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور ، تعمیر پروانه رادیاتور دیزل ژنراتور ، تعمیر تسمه پروانه ، واسطه کوپله ، طوق کوپله ، شیلنگ ها و جنتهای آب ، هوا و گازوئیل دیزل ژنراتور تعمیر زیر بار نرفتن دیزل ژنراتور ، تعمیر خاموش شدن دیزل ژنراتور زیر بار ،تعمیر توربوشارژ و سوپر دیزل ژنراتور ، تعمیر منبع اگزوز و رسوب گیری لوله اگزوز دیزل ژنراتور
تعمیرات برقی دیزل ژنراتور شامل تعمیر ، عیب یابی و رفع عیب موارد روبرو می باشد: تعمیر سیم کشی دیزل ژنراتور ، تعمیر سنسورهای دیزل ژنراتور ، تعمیر ecu دیزل ژنراتور ، تعمیر ciu دیزل ژنراتور ، تعمیر ژنراتور دیزل ژنراتور ، سیم پیچی ژنراتور دیزل ژنراتور ، تعمیر اکسایتر و سیم پیچ اصلی ژنراتور دیزل ژنراتور ، تعمیر avr ژنراتور ، تعمیر تابلو برق دیزل ژنراتور ، تعمیر نوسانات و نامتعادل بودن دیزل ژنراتور ، تعمیر گاز خوردن دیزل ژنراتور ، تعمیر لرزش دیزل ژنراتور ، تعمیر گاورنر دیزل ژنراتور ، تعمیر اکچویتور دیزل ژنراتور ، تعمیر باتری شارژر دیزل ژنراتور ، تعمیر گرمکن دیزل ژنراتور ، تعمیر مگنت پیکاپ دیزل ژنراتور ، تعمیر برد کنترلی دیزل ژنراتور ، تعمیر مدار فرمان دیزل ژنراتور ، تعمیر مدار قدرت دیزل ژنراتور ، تعمیر plc دیزل ژنراتور و تعمیر تابلو برق سنکرون
سیستم تامین هوای دیزل ژنراتور
این سیستم با هدف تأمین هوای مورد نیاز برای موتور طراحی شده است. آلودگی های موجود در هوای محیط پس از عبور از فیلتر هوا گرفته شده و سپس وارد دستگاهی به نام توربو شارژر می شود. دستگاه توربو شارژر یک کمپرسور است که با جریان گازهای خروجی از دیزل کار می کند و هوای ورودی را تا فشار معینی فشرده می کند. این کار سبب می شود که راندمان موتور افزایش پیدا کند. هوای فشرده شده وارد منیفولد هوا شده و از آن جا به صورت متعادل بین پیستون ها تقسیم می گردد. در بعضی از موتورهای دیزل ژنراتور ممکن است برای گرم کردن هوای ورودی و استارت راحت تر موتور در هوای سرد از هیترهایی در مسیر هوای ورودی نیز استفاده کرده باشند.
سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتورها یا مدار سوخت رسانی:
سیستم سوخت رسانی سوخت مورد نیاز برای موتور دیزل را تامین می کند. سوخت مورد نیاز با استفاده از یک پمپ کوچک از مخزن سوخت پمپاژ شده و پس از عبور از تزریق ( Injection ) یک فیلتر و گرفته شدن ذرات معلق آن وارد پمپ دیگری به نام پمپ تزریق یا ( injection pomp ) می شود. این پمپ سبب بالا رفتن فشار سوخت می شود و برای تزریق داخل سیلندر به نازل های Pump نصب شده بر روی سیلندرها می دهد. سوخت اضافی که در نازل ها جمع آوری شده و دوباره به مخزن سوخت منتقل می شود. برای تنظیم دور موتورهای دیزل با استفاده از تنظیم سوخت ورودی به آن از دستگاهی به نام گاورنر استفاده می شود. وجود گاورنر در یک دیزل ژنراتور باعث می شود تا فرکانس در بارهای مختلف تغییر محسوسی پیدا نکند.

سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور :
در بیشتر موتورهای دیزل با استفاده از چرخش آب در داخل موتور می توان دستگاه را خنک کرد. با استفاده از تسمه Water Pump این کار انجام می شود. در این سیستم ها یک پمپ که توسط گردش شافت موتور به کار می افتند و آب داخل رادیاتور را به داخل موتور پمپاژ شده و دوباره برای سرد شدن به داخل رادیاتور هدایت می کند. برای اینکه آب درون رادیاتور خنک کنندگی بهتری داشته باشد از یک فن که آن هم با شافت موتور به گردش در می آید استفاده می شود.
سیستم مورد استفاده برای روغن کاری موتور دیزل :
در این سیستم روغن موجود در کارتر موتور، با استفاده از پمپ روغن، از داخل فیلتر روغن عبور کرده و پس از گرفته شدن آب و ذرات فلزی موجود در آن وارد اجزاء مختلف موتور می شود. در موتورهای بزرگ ممکن است از یک رادیاتور خنک کننده نیز در مسیر جریان روغن استفاده شده باشد
راه اندازی یا استارت یک موتور دیزل ژنراتور معمولا توسط یک موتور DC که قابلیت تامین گشتاور راه اندازی زیاد را دارد صورت میگیرد. این موتور با چرخ طیار درگیر شده و پس از روشن دیزل توسط یک کلاج آزاد میشود ، جریان راه اندازی این موتور زیاد بوده که توسط باطری ها تامین میشود.
charing system
این سیستم برای شارژ باتری ها مورد استفاده قرار میگیرد . یک آلترناتور سه فاز که با استفاده از تسمه به محور موتور متصل است به گردش درآمده و ولتاژ خروجی آن با استفاده از یک پل دیود به ولتاژ DC تبدیل شده و به باتری اعمال میشود . چون دیزل ژنراتور ها ممکن است برای زمان های طولانی مورد استفاده قرار نگیرند برای حفظ شارژ باتری ها معمولا از یک سیستم فلو شارژینگ نیز استفاده می شود ، در این سیستم از یک شارژ الکترونیکی استفاده شده که از طریق برق اصلی تغذیه شده و با اندکی افت ولتاژ در باتری روشن شده و باتری را دوباره شارژ میکند.
سیستم پنل کنترل موتور دیزل :
از سیستم پنل کنترل که در کنار دیزل قرار دارد به منظور کنترل و مانیتورینگ عملکرد دیزل ژنراتور ها استفاده میشود ، بسیاری از وضعیت های سیستم مانند : درجه حرارت آب موتور ، فشار روغن ، دور موتور ، ولتاژ خروجی ژنراتور ، ولتاژ باتری ، جریان بار ، ضریب توان و غیره بر روی این پنل توسط تجهیزات اندازه گیری نشان داده میشود ، تجهیزات دیگری مانند لامپ های نشان دهنده آلارم ها (اخطار ها ) و فالت ها (خطاها) نیز بر روی این پنل نصب میشود
ایجاد نقص در موتورهای دیزل ژنراتور :
مواردی مانند رسوبات داخلی (غالباً به رسوب در سوراخها و ستون باز میشود) و تجمع کربن ممکن است سبب ایجاد نقص در دیزل ژنراتور شود. در حالت ایده آل موتورهای دیزل باید در حداقل ۶۰ تا ۷۵٪ بار ماکزیمم بار خود راهاندازی شوند.
ایجاد رسوبات داخلی و تجمع کربن به این دلیل است که موتورهای دیزل در دورههای طولانی و سرعت های کم یا بار کم مورد استفاده قرار گرفته اند. چنین شرایطی ممکن است در حالتی اتفاق بیفتد که یک موتور به مدت طولانی در حالت “استندبای” رها می شود و همواره برای به سرعت رسیدن در زمانی که نیاز است، آماده میباشد. اگر قدرت تولید شده به وسیله موتور برای باری که به آن اعمال شده است، بیش از توان مورد نیاز باشد سبب میشود تا واحد دیزل در حالت زیر بار باشد یا در بسیاری از موارد زمانی که موتور میخواهد شروع بکار کند، بار از آن خارج میشود.
احتراق ناقص سبب می شود در موتور دوده و پس ماند سوخت نسوخته تولید شود. این مشکل سبب می شود مسیر رینگهای پیستون بسته شود و رینگ ها به یکدیگر چسبانده شوند و سبب کاهش شدید در کارایی مهر و موم کردن میشود و فشار کم ابتدایی را تشدید میکند. رسوبها زمانی ایجاد می شوند که گازهای گرم احتراقی بصورت ضعیفی تولید می شوند و رینگ پیستون را مسدود میکنند و سبب نیاز به روغن کاری بر روی دیوارههای استوانهای میشوند و دودههایی لعاب مانند ایجاد میکنند
کربن سخت به وسیله فرآیند احتراق ضعیف شکل میگیرد و بسیار خراشنده و ساینده است، سپس سبب افزایش مصرف سوخت میشود و دود آبی تولید می کند، انسداد پیستون و فشار نیز در موتور وجود دارد. سپس سوختی که دچار احتراق نشده از عقب رینگ پیستون نشت میکند و به روغن کاری سرایت میکند. سوختن ناقص باعث میشود که تزریق کنندهها بوسیله دوده مسدود شوند و باعث شدیدتر شدن احتراق و دودهای سیاه رنگ میشود.
چرخه تنزل :
به عنوان تعریفی برای چرخه تنزل می توان گفت به این معناست که موتور به زودی به صورت تغییر ناپذیری آسیب میبیند و ممکن است هرگز شروع بکار نکند و در زمانی طولانی نمی تواند به تمام توانی که به آن نیازمند است، دست یابد. راهاندازی تحت بار زیر حد مجاز نه تنها باعث دود سفید از سوخت نسوخته میشود بلکه با گذشت زمان های بیشتر، با دود آبی همراه خواهد شد و تولید شدن دود سیاه نیز حاصل از خرابی تزریق کننده هاست.
ایجاد شدن رسوبات و یا کربن میتواند با دوباره نفوذ کردن در سوراخ های سیلندر، لغو کردنها، تمیز کردن و دکک کردن اتاقک های احتراق، نازل های تزریق کننده سوخت و سوپاپ ها اگر در مراحل اول شناسایی شود قابل برطرف کردن است. برای افزایش فشار باید موتور در ماکزیمم بار خود راه اندازی شود.
به هرحال اگر این رسوبات پیشروی کنند می توانند به رینگ های پیستون داخل شیارهایشان نفوذ کنند. برای جلوگیری از این حالت باید مجموعه ژنراتور را به صورت دقیق مطابق با دستورالعمل چاپ شده توسط سازندگان انتخاب کرد.
برای مجموعه ژنراتورهایی که کاربرد اضطراری دارند، نمی توان از بار پشتیبانی شده برای انجام آزمایش استفاده نمود چون این کاری غیر عملی است. برای انجام آزمایش میتوان از یک بانک بار موقت یا دائم استفاده کرد. گاهی اوقات تابلو را میتوان به گونهای طراحی کرد تا مجموعهای برای تغذیه توان از شبکه برای انجام آزمایش بار را راه اندازی کند.