انواع سوخت و مشخصات آن
مصرف مخصوص دیزل ژنراتور عبارت است از مقدار سوختی که در دیزل مصرف می شود تا قدرت یک اسب بخار به دست آید .در واقع به معنای محاسبه مقدار اقتصادی آن در دور های متوسط است.
دیاگرام زیر منحنی مشخصه دو موتور دیزل ۶ و ۱۲ سیلندر را نشان می دهد

از زمان های گدشته تا به حال تحقیقات و مطالعات زیادی برای بهبود بخشیدن به کیفیت سوخت ها انجام شده است. موتور های احتراق داخلی قابلیت کار با انواع سوخت های مایع – گاز یا حتی سوخت های جامد را دارند.
سوخت های نفتی
درصد بالایی از سوخت موتور های احتراق داخلی را نفت خام تامین میکند که این رقم حدود ۹۹ درصد است. در برخی از کشور ها مشکلی وجود دارد و آن هم کمبود نفت خام است. در این شرایط برای تامین سوخت مورد نیاز از هیدروژنه کردن ذغال سنگ استفاده می شود.
نفت خام
به عنوان تعریف نفت خام می توان گفت نفت خام مایعی است که از منابع زیر زمینی استخراج می شود. از لحاظ ساختاری نفت خام ترکیبی از هیدرو کربن های مختلفی است که هر یک از آن ها دارای وزن مولکولی متفاوت بوده و حاوی ترکیبات عالی مانند گوگرد، نیتروژن و ازت میباشند.
معمولا تقسیم بندی نفت خام بر اساس پس ماند بعد از تقطیر آن است ،که این ماده یکی از مواد پارا فینی آسفالتی و یا مخلوط می باشد، نفت خام به سه شاخه ی زیر تقسیم می شود :
- نفت خام پایه پارافینی
- نفت خام پایه ی حلقوی ( Naphthenic ) اشباع شده .
- نفت خام پایه مخلوط .
عملیات تصفیه ی نفت خام را از تقطیر آن در فشار آتمسفر آغاز می کنند و در این حالت مجموعه هایی از مولکول های سوختی مختلف به دست می آیند که برش های مختلفی را تشکیل می دهند. سپس برای تولید محصولات مختلف از همین برش های نفتی و یا پسماند ها استفاده می کنند و آن ها را در درجه حرارت وفشار متفاوتی قرار می دهند .
کراکینگ به معنای شکستن مولکول های سنگین است با اعمال حرارت های زیاد و فشار معین که سبب می شود
مولکول های سبک تر تشکیل شوند. .
پلی مریزاسیون به معنای ادغام مولکول های سبک تر در حرارت و فشار که سبب تشکیل شدن
مولکول های سنگین تر خواهد شد.
گاز طبیعی
گاز طبیعی به صورت مخلوط با نفت خام و در طبیعت و زیر صخره های سنگ در زیر زمین یافت می شود .
بنزین
بنزین در موتور های احتراق داخلی جرقه زنی شمع دار استفاده می شود دارای وزن
مخصوص ۷ / ۰تا ۷۸ / ۰ بوده و وضعیت تبخیر آن بر حسب درجه حرارت های مختلف در دیاگرام زیر مشخص گردیده است :

نفت سفید
این سوخت اولین سوخت سنگین تر از بنزین است که در چراغ ها و بخاری ها استفاده می شود و بعلاوه سوخت بسیار مناسبی برای موتور های توربینی یا توربوجت و هواپیماها است. سوخت مصرفی جت ها شبیه نفت سفید مورد استفاده در بخاری ها وچراغ ها است .وزن مخصوص نفت سفید بین ۷۸ / ۰ تا ۸۵ / ۰ است.
سوخت Distllate
این سوخت مقداری سنگین تر از نفت سفید است و با استفاده از تقطیر نفت خام ایالات متحده در فشار یک اتمسفر یک به دست می آید و مصرف این سوخت بسیار شبیه به نفت سفید است.
سوخت دیزل
سوخت دیزل از لحاظ ساختاری و موارد مصرف سوختی است بین نفت سفید و روغن های موتور. این سوخت به گونه ای تهیه می شود که برای موتور های دیزلی مناسب باشد .
سوخت کوره
مشخصات این سوخت تا حدی شبیه سوخت دیزل بوده و برای مشعل های کوره های سوخت دائم مناسب است منحنی مشخصات این برش نفتی چندان کنترل شده ودقیق نمی باشد .
روغن های موتور
این سوخت سنگین تر از سنگین تر سوخت های نفتی و سوخت کوره است و از آن برای تولید
روغن های موتور در کارخانه های روغن سازی استفاده می شود.
1 دیدگاه در “انواع سوخت و مشخصات آن”